Spongebob Tercekik Bercerita

Cerita Pegawai Bank Cacat Telinga

Kali ni Spongebob Tercekik nak share satu cerita tentang seorang pegawai bank yang cacat telinga. So jom kita sama-sama layan cerita kat bawah ni.

 

Zizan dilahirkan tanpa kedua telinganya, tetapi walaupun cacat dia merupakan pegawai yang berjawatan tinggi di sebuah bank. Dia sangat marah kalu ada orang yang mempersoalkan tentang telinga.

Satu hari dia mahu mengambil kerani baru dan tiga orang disenarai pendek untuk sesi temuduga. Calon pertama seorang lelaki yang mempunyai penampilan yang baik. Di akhir temuduga, Zizan bertanya satu soalan kepada lelaki itu.

“Awak nampak tak sesuatu yang ganjil pada saya?”.

“Ya, tapi minta maaf kalau saya kata tuan tak ada telinga, macam ayam” , jawab lelaki itu dengan jujur.

Merasa terhina dengan jawapan itu, Zizan mengusirnya keluar dari pejabat.

Calon kedua ialah seorang perempuan yang berpengalaman bekerja di bank hampir 5 tahun. Dia lebih baik dari calon pertama tadi. Di akhir sesi temuduga, Zizan bertanya soalan yang sama ditanya pada calon pertama.

“Awak nampak tak sesuatu yang ganjil pada saya?”.

“Ya. saya hairan bagaimana tuan boleh mendengar saya dengan baik, sedangkan tuan duduk jauh dari saya.”, puji perempuan itu.

Sebaik mendengar jawapan dari perempuan itu, Zizan berang dan menghalaunya keluar. Calon terakhir adalah yang terbaik, walaupun masih muda dia telah bekerja lebih 8 tahun di bank. Selain bijak dia juga tampan dan bergaya. Seperti calon terdahulu Zizan bertanya soalan serupa.

“Awak nampak tak sesuatu yang ganjil pada saya?”

“Ya. Awak pakai contact lens,” jawab pemuda itu menahan perasannya dari tergelak.

Walaupun terkejut, Zizan gembira dengan jawapan pemuda itu. Dia hairan kerana pemuda itu sangat teliti dan dapat melihatnya memakai contact lens walaupun mereka duduk agak jauh.

“Bagaimana awak tahu?” tanya Zizan lagi.

Pemuda itu tidak dapat lagi menahan gelihatinya lalu ketawa besar hingga jatuh terguling-guling sambil berkata, “Dah tentu tuan tak boleh pakai cermin mata sebab tuan tak ada telinga, nak sangkut kat mana”.

hehe.

Spongebob Tercekik Bercerita

 

2 thoughts on “Cerita Pegawai Bank Cacat Telinga

  1. kalau aku jadi boss, kompem aku x bagi semua tu bekerja. tp calon nombor 3 tu boleh consider lagi sbb idea dia bijak. walaupun menggelakkan org macam tu sgt tak sopan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.